הגדרת החוק לתיק מפעל
על פי תקנות רישוי עסקים (מפעלים מסוכנים), התשנ”ג -1993- מפעל מסוכן מוגדר כעסק טעון רישוי כמשמעותו בחוק, שבו מאחסנים, מוכרים, מעבדים או מייצרים חומרים מסוכנים או פסולת של חומרים כאלה, או שחומרים מסוכנים נוצרים בתהליך העיבוד או הייצור שבו. בעל מפעל מסוכן יכין ויחזיק תיק מפעל לטיפול במקרי תקלות ותקריות העלולות להתרחש אגב תפעול מפעלו והעלולות להוות סכנה לבני אדם ולסביבה. גם מפעל שאינו נכנס להגדרה של “מפעל מסוכן” על פי הגדרת החוק מומלץ כי יכין תיק זה במטרה להקטין את רמת הסיכונים הנובעים מעצם פעולתו ואשר אינם נובעים בהכרח מהחזקת חומרים מסוכנים.
מה כולל תיק המפעל
התיק יכיל את המידע והפרטים המפורטים בהמשך ויוכן במתכונת של “תבנית תיק מפעל” כפי שהוכנה על ידי הוועדה הבין-משרדית בשנת 2003) כדלהלן: 1. תבנית המפעל ותיאורו, ובכלל זה פירוט של החומרים המסוכנים, סימונם ושיטות הטיפול בהם. 2. פירוט והגדרה של תקלות ותקריות העלולות לקרות אגב תפעול המפעל. 3. אמצעים קיימים במערכת הייצור למיגון מפני תקלות ותקריות כתוצאה מהתפוצצותם, התלקחותם או פיזורם בסביבה של החומרים המסוכנים. 4. אמצעי בטיחות בתחום המפעל, לרבות אמצעי התראה, אמצעי נטרול, ציוד ומיגון אישי ומערך גילוי וכיבוי אש. 5. תכנית הערכות של המפעל לטיפול בתקלות ותקריות כאמור בפסקה (2) שתכלול את אמצעי הנטרול הקיימים ואופן הפעלתם, פירוט כוח האדם המיומן לטיפול כאמור, תבנית עבודה להפעלת מערך כוח האדם והציוד, וכן פרטים בדבר דרכי קשר ודיווח לרשויות המוסמכות. 6. נוהל חירום של התנהלות המפעל בזמן חירום. 7. העתק תיק המפעל יימסר לרשות הרישוי (שירותי הכיבוי וההצלה, משטרת ישראל, המשרד להגנת הסביבה ופיקוד העורף) ויעודכן מזמן למן (מומלץ אחת לחמש שנים או בעת שינוי מהותי במפעל). 8. התיק מתבוסס וכולל בתוכו את סקר הסיכונים שיש לבצעו לפני הפעלה ראשונה של המפעל ולעדכנו אחת למספר שנים ובעקבות כל שינוי משמעותי במפעל. בעל מפעל מסוכן יתרגל את נוהל החירום אחת לשנה לפחות וכן בכל עת של חילופי מנהל מפעל או של שינוי מהותי במפעל. בעל מפעל מסוכן יערוך רישום מעודכן של מועדי תרגול חירום בטבלה שנועדה לכך בתיק המפעל.
הגדרת החוק לתיק שטח
על פי הוראה מס’ 503 של שירותי כבאות והצלה מנובמבר 1993 נדרשים בעלי מבנים שגובהם מעל 29 מטר מהכניסה הקובעת והמבנים המפורטים בנספח א של הוראה 503 , בעיקר מבנים בעלי גודל מעל למפורט בנספח (בתי חולים, מפעלים, אולמות שמחה, בתי קולנוע בתי מלון, מרכזי קניות ואחרים) להכין תיק שטח.
מה כולל תיק השטח
דומה במידה רבה לזו של תיק המפעל, תוך מתן דגשים ברורים לצרכי כוחות הכיבוי וההצלה. תיק השטח מיועד לשירותי כיבוי וההצלה ולכן נמסר רק להם. תיק השטח כלול את הפרטים הבאים: 1. מידע על המבנה כולל כתובת מדויקת, דרכי גישה למבנה, מיקום רחבות כינוס והערכות. 2. תיאור סביבת המבנה. 3. תיאור מערכות הספקת המים והציוד לגילוי וכיבוי אש במבנה. 4. תיאור מפורט של המבנה. 5. מערך החשמל והאנרגיה במבנה. 6. מערך המילוט מהמבנה 7. תרשימים, תכניות הנדסיות ותמונות. 8. הערכת סיכונים ופירוט אירועים בעלי השכיחות הגבוהה ביותר. 9. פירוט הפעילויות לביצוע בזמן אירוע והיערכות לטיפול באירוע.
מה הכישורים להכנת תיק מפעל / תיק שטח
על מנת להכין תיק מפעל או תיק שטח, לא די בהכרת תכולה נדרשת של התיק הרלוונטי , חייבים גם להכיר מקרוב כיצד מתנהל המפעל, לדעת ולהבין מהם מקורות הסיכונים הנובעים מפעולתו, כיצד ניתן להתמודד עם סיכונים אלו, כיצד למנוע את התרחשותם וכיצד להקטין לרמה מקובלת של תוצאות האירועים. תואר אקדמי או אחר בתחומים שונים נותן רק חלק מהכישורים הנדרשים. רק שילוב של השכלה רלוונטית, ידע רב שנים וניסיון מוכח בהובלת פרויקטים, שחופנים בתוכם את תכנון הפרויקט , הקמתו ותפעולו בפועל, מעניקים את הניסיון הנדרש להכנת תיק מפעל או תיק שטח מקצועי, הכולל בתוכו ניתוח לוגי של מצבים מסוכנים. מומלץ לבחון כל אלו לפני בחירת מכין התיק.
על פי מה נמדד תיק המפעל / תיק שטח
טיב התיק נמדד תחילה על פי ניתוח מלא של כל התרחישים הצפויים והתמקדות בתרחישים נבחרים האמורים לייצג את הסיטואציות המסוכנות ביותר. בנוסף תיק המפעל / שטח חייבים לקבל את אישורי כל הרשויות הרלבנטיות – שירותי כיבוי והצלה, פיקוד העורף והמשרד להגנת הסביבה. השילוב של הכנה מקצועית של תיק המפעל /שטח ותיאום עם הרשויות יוצרים תשתית המכינה את המפעל ואת כוחות העזר החיצוניים למקרי חירום באופן שבו חומרת האירוע תהייה קבילה ותקטין פגיעות בבני אדם ובסביבה בעת מבחן לרמה סבירה.